Total Tayangan Halaman

Selasa, 06 Desember 2011

Pantun Minang Kabau

adaik baulua jo bapatuik, makanan banang siku-siku, kato bana indak baturuik,
engeran bathin nan baliku.

Yang lari dari kebenaran, menandakan rasa keimanan kepada ALLAH sangat tipis.Adaik basandi syarak, syarak basandi kitabullah, syarak mangato adaik mamakai.
Adat Minangkabau bersendikan kepada ajaran syarak ( Agama Islam ).Ayam bakukuak paja manyinsiang, tabuah babunyi azanpun riuah, jagolah lalok mari sumbayang, manyambah ALLAH diwaktu subuah.
Selalulah menjadi ummat yang taat mengerjakan Shalat diawal waktu.Buang siriah buang bidak, buang puluik buang tingkalang, kato nan bana dipatidak
sandi iman nan nyato kurang.

Seseorang yang pendusta yang suka merubah kebenaran, sendi keimanan yang sangat kurang.Banyak gunonyo tujuan Shalat, untuak malarang keji jo mungka, iduik salamaik dunia akhiraik, badan sehat pikiran bana.
Kerjakan Shalat yang lima waktu setiap hari dan kalau ada sakit ada aturannya.Biasokan anak-anak jo sumbayang, aja batauhid sarato iman, santoso dunia jo akhiraik lapeh utang ibu jo bapak.
Didiklah anak-anakmu dengan Shalat, ajarkan tauhid dan iman, selamat dunia dan akhirat, lepas hutang ibu dan bapak kepada ALLAH.

Didalam nan duo kalarasan, adaik manjadi darah dagiang, syarak nan lazim kaimanan, adaik nan kewi nan mandindiang.
Adat di Minangkabau adalah merupakan pagar yang kokoh terhadap agama Islam.Dituruik parentah ALLAH, dipakai kato kabulatan, kok syarak taujudullah, kok adaik lah taambun jantan.
Hendaklah menjadi pemeluk Islam yang baik dan beramal.Dek rajin pandai nan datang, dek maleh buruak tasuo, hari pagi mananti patang, insyaflah diri jo tubuah.
Selama muda akan tua, tua akan kembali kepada asalnya, yakni mati berkalang tanah.Dirikan shalat taruih manaruih, jikok sakik ado aturan, iduik baulemu baama tuluih sumbayang subuah jadi didikan.
Kerjakanlah shalat yang lima waktu setiap hari, dan kalau ada sakit ada aturannya.Syariat pandang nan nyato, hakikat lurahnyo dalam, bahimpun adaik jo agamo, sehat rohani lua jo dalam.
Kalau dipakai adat dan agama Islam, selamat dunia dan akhirat.Sajak adaik basandi syarak, duo aturan lah tajalin, dalam lauik indak barombak, tagak dipadang indak barangin.
Berjalin adat dan syarak, adat dipakai agama diamalkan, membawa keselamatan hidup bermasyarakat.


Sumber: http://minangkabauku.wordpress.com

Tidak ada komentar:

Posting Komentar